Есе про літо для старших класів
Літо – чудова пора року. Довгі сонячні дні змінюють короткі теплі ночі. Найчастіше стоїть ясна погода, і безкрає синє небо простягається над головою. Дерева пишні в яскравих зелених шатах. Під ними всюди густо росте трава, усіяна квітчастими вогниками літніх квітів – маки, дзвіночки, конюшина, ромашки, нагідки... А над ними пурхають метелики та дзижчать мурашки. Літо прикрашає сади та городи. Стигнуть соковиті вишні, за ними – абрикоси та персики. Великі червоні ягоди полуниці хиляться низько до землі. То тут, то там зав'язуються огірки та помідори. Чіпкі колючі гілки ожини суцільно усіяні солодкими темно-фіолетовими, майже чорними ягодами. І так всюди - буяння кольору, свято родючості, приємне відчуття тепла і затишку.

У літа чудовий дзвінкий голос – це співають високо в небі або приховані в гілках дерев птиці – соловейко, жайворонок, горобець. А ближче до вечора музика літа змінюється – вступає хор цвіркунів, який не змовкає до ранку. І навіть дощ влітку – теплий і ласкавий. Під шатром низьких хмар повітря стає гарячим. Прохолодні краплі дощу змивають пил з доріг і листя. Літо – яскраве, різнобарвне... червень не схожий на серпень, і у липні є чим порадувати око. Високе чисте небо, тепла прозора вода річок, стиглі фрукти, насичені кольори навколо – немає на світі людини, яка б не любила літа!

 Короткий твір "Як я провела літні канікули"
Цього літа я їздила відпочивати з батьками в Карпати і провела там цілих два тижні. Ходила на річку, засмагала. Ще ми підіймалися в гори та гуляли лісом. Мені дуже сподобалося там. Я відвідала багато цікавих місць та дізналася багато важливого для себе. Такі походи були пізнавальними та повчальними. А ще я ходила в печери. Там було страшно, але захопливо. Я в захваті від того, що бачила, від гір, від річки та від Карпат.
 Опис літа в художньому стилі для дітей

 Всім відомі чотири чудові сезони – літо, осінь, зима і весна. Кожна пора прекрасна, унікальна і має свої переваги.

Багато хто любить літо. Чим же воно привабливо? Звичайно своїми теплими, сонячними днями, довгими прогулянками разом з друзями. А ще літом можна ходити в походи, їсти морозиво на вулиці та насолоджуватися різноманітними фруктами, ягодами й овочами. Літо прекрасно тим, що можна позасмагати на сонці, можливістю поїхати на річку чи море з батьками чи друзями.

Літні дощі теплі, після них вся природа розквітає ще більше. Урожай стигне в садах-городах, а в лісі можна збирати горіхи, ягоди і гриби.

Літо відрізняється тривалістю дня і ночі. Дні тривають довго, а ночі короткі й пролітають швидко. Вся природа живе повним життям. Дикі тварини насолоджуються цим періодом не менше за людей. Звичайно, адже у них є багато їжі. У лісах і полях багато рослинності, комах і різної живності.

У літню пору лунають неймовірні трелі птахів. На яскравому, блакитному небі світить сонечко, обігріваючи своїм теплом все на Землі.

Особливу насолоду ми відчуваємо, дивлячися на квіти, які цвітуть і на луках, і на полях, і на міських клумбах. Влітку ми можемо спостерігати все розмаїття кольорів.

Літній сезон ділиться на три прекрасних місяці – червень, липень і серпень. У кожного місяця є свої індивідуальні особливості. Але кожен з них по-своєму чудовий.

У червні літо починає входити у свої права. Багато рослин цвітуть і радують своїм виглядом всіх. Птахи особливо гарно співають в цей місяць.

У липні починає достигати урожай. Можна їсти багато видів ягід. Одна з найсмачніших – це полуниця.

Серпень закінчення літньої пори, час збору врожаю. Кавуни, дині та інші фрукти, і овочі радують людей та дають змогу приготувати запаси на зиму.

Літній сезон прекрасний тим, що у всіх школярів починаються літні канікули. А у дорослих – відпустка. Більшість сімей їдуть відпочивати на море або в інші прекрасні місця і країни.

Літо – прекрасна пора. Воно радує кожного своїм теплом, світлом, достатком і яскравістю фарб.

 Твір «Спогади про літо»

Літо — це найрадісніша пора року. Я дуже люблю літні канікули. Це час свободи, тепла та гарного відпочинку. Можна насолоджуватися лагідним сонцем та купатися в теплій воді річки, що знаходиться неподалік від нашого будинку. Можна спостерігати за тим, як поступово згущаються сутінки та допізна читати улюблені книги, уявляючи себе на місці головних персонажів творів. З таких яскравих вражень і складаються спогади про літо.

Кожні канікули для мене по-своєму неповторні. Цього року вони теж не підвели й принесли мені багато веселощів. Багато про що мені хотілося б розповісти. Але найцікавішими стали дні, які я провела в гостях на дачі у моєї подруги Тетяни. Тамзібралася дуже весела й дружна компанія — чотири нерозлучні подружки. Ми цікаво й різноманітно проводили час.

Спогади про літо на дачі

Кожен наш день був не схожий на інший. Ми грали в різні ігри, вигадували складні й пізнавальні вікторини. Але літо — це не тільки пора безтурботних розваг. Кожен день ми допомагали Таніній бабусі в городі. В мене добре виходило прополювати грядки з молодою порослю морквини. Це нескладна, але кропітка робота, що вимагає уважності, аби помилково не прорідити морквину замість бур’янів. Дівчата теж старанно працювали: підсапували картопляні грядки, підв’язували яскраво-зелені колючі паростки огірків. Ввечері ми всі разом поливали грядки зі шланга. Це було не складно й дуже весело — ми бавилися, обливаючись прохолодною водою.

Недалеко від дачі било святе джерело, на яке ми з великою радістю ходили щовечора, після того як всі справи були перероблені. Вода в джерелі була дуже холодною, але ми ніби цього не помічали й стрибали туди з великим задоволенням. На зворотному шляху, розігріті в джерелі, ми перекидалися в скошеній траві, бігали наввипередки, рвали польові квіти. Поверталися додому ми дуже задоволені та щасливі. Втомлені, валилися з ніг і швидко засинали. Зі сходом сонця ми піднімалися і бігли гратися на луг.

 

Твір Мої літні канікули для 5, 6, 7, 8 класу
Літні канікули з усіх шкільних канікул мені подобаються найбільше, тому що вони найдовші та припадають на теплий період. Це три чудових місяці, які можна провести, як захочеш. Можна скільки завгодно зустрічатися з друзями, читати будь-які книги, подорожувати або поїхати до бабусі з дідусем і познайомитися з дітьми, які там живуть. Літні канікули означають, що можна спати стільки, скільки хочеш, а потім ганяти м'яч у дворі або відпочивати на природі. А ще можна кожен день їсти морозиво.

Літні канікули – це купання в річці або в озері, а, якщо пощастить, то і в морі. Море влітку завжди такого казкового, фантастичного кольору. І накупатися вдосталь неможливо, весь час хочеться ще і ще. На літніх канікулах можна грати в різні спортивні ігри: футбол, волейбол. Можна просто ходити та милуватися красою літа, як цвітуть дерева та квіти. Влітку багато людей весело проводять час.

Мені подобається влітку гуляти парками та лісами, милуючись навколишньою рослинністю. Всі дерева навколо зелені, а під ними ростуть дикі квіти. Вони тільки починають цвісти. Літній відпочинок мені подобається і тому, що сонце встає рано і заходить пізно. Дні дуже довгі, а ночі теплі. Можна ввечері вийти на вулицю і помилуватися заходом сонця. Після того, як сонце зайде, приємно посидіти або походити по вулиці, насолоджуючись теплим повітрям, послухати цвіркунів і помилуватися нічним зоряним небом.

 

Твір на тему «Море»

Я дуже люблю море. У нього, наче в дзеркало, милується сонечко. Воно буває дуже різним: влітку – тепле та лагідне, бурхливе та неспокійне, а часом і зовсім вкрите льодом взимку. Можна дивитися нескінченно довго, як воно б’ється хвилями об береги. Море завжди величне, ніколи не метушиться, нікуди не поспішає, хоч часом може бути схвильованим, навіть розгніваним. Над його просторами кружляють великі птахи, а свіжий вітер розносить на великі відстані його сирий аромат.

Українську землю омивають два зовсім несхожих моря – Азовське й Чорне. Азовське море – найменше й найбільш мілке у світі. Чорне море – величне й красиве, по ньому ще в античність ходили кораблі древніх цивілізацій. Азовське море в теплу пору року дуже швидко прогрівається, має піщане дно й пляжі, по краях яких часто висаджені дерева, зокрема високі тополі. На такому пляжі дуже приємно відпочивати, адже можна не тільки засмагати, а й сховатися від пекучого сонця в тінь дерев. Вода Азовського моря здається сіро-блакитною чи сіро-зеленою.

Чорне море має яскравий чистий колір – лазурний, блакитний, зелений, воно ніби виблискує на сонці. На пляжах багато гальки та ракушок, хоч через те не дуже зручно входити у воду – слизько. Чорне море дуже красиве. Воно глибоке й тому прохолодне навіть у спеку.

Наші моря – скарби природи. Вони багаті рибою, корисними грязями, зручні для мореплавства. Морське повітря й вода дуже корисні для організму людини. Нажаль, Азовське море дуже забруднене поруч з великими містами. Цього не можна допускати, адже це негативно впливає на екологію взагалі. Треба охороняти моря, адже ніде більше літній відпочинок не буде настільки приємним.

 

Твір на тему «На річці» або опис річки

Один з кращих способів відпочити влітку - це поїхати або піти на річку. Тут, біля води, прохолодно навіть у спеку. Як добре піти купатися, освіжитися у воді! А потім відпочивати на сонячному березі!

Річка несе свої води від витоку до гирла, а життя вирує у воді та на березі. Хлюпає риба, виблискують над водою бабки з прозорими крилами, гучно, наче бомби, стрибають у ряску жаби. А вечорами ці жаби влаштовують по берегах гучні концерти!

На річці можна нескінченно спостерігати за живими істотами. Ось містечко стрижів: вони видовбали незліченну кількість норок на крутому березі. Вийшло кілька «поверхів» з окремими «квартирами».

Існує так багато розваг для відпочинку на річці! Можна влаштовувати на березі пікніки та смажити шашлики на мангалі. А ще добре прив'язати до дерева «тарзанку» та стрибати з неї у воду з шумом та бризками! Тільки місце має бути перевіреним, щоб нічого небезпечного, твердого або гострого не валялося на дні.

Прийдеш на річку та подивишся навкруги: ось сидить рибалка з вудкою, а от інші рибалки закинули сітки. Хтось ловить біля берега раків, вміло витягуючи їх голими руками з норок. Кожен знайде собі заняття на річці.

І звичайно, найкращий відпочинок на річці - це плисти нею на човні, на катері, а якщо річка велика, як Дніпро, наприклад - то на теплоході. Тільки помандрувавши річкою, можна по-справжньому зрозуміти її красу. А якщо кататися на маленькому човнику без мотора, то можна почути звуки природи, побачити спокійну красу водної поверхні та зелених берегів, по-справжньому відпочити в тиші ...

 Твір природа влітку

Природа влітку невимовна красива. Мені подобається гуляти по парках і скверах. Де-небудь посидіти на лавочці і понаслаждаться красою дерев одягнених в свою літню зелене вбрання. Послухати цвірінькання пташок.
Найбільше мені подобається на вихідні дні разом з батьками їздити за місто в ліс або на річку, де можна насолодитися усіма барвами сезону. На початку літа на галявинах лісу цвітуть різні дикі квіти всіма кольорами веселки. Мені подобається разом з мамою збирати ці квіти в великий різнокольоровий букет. На квіти, які ростуть на галявинах сідають метелики і бджоли.

Влітку буває дуже жарко. Термометр іноді показує температуру понад 40 градусів. У такі дні хочеться, щоб скоріше закінчився жаркий сезон, і настала прохолода. Я помітив, що на початку літа листя на деревах світло-зелені, в середині сезону вони темно-зелені, а під кінець літа вони втрачають свій насищенниё зелений колір і починають жовтіти і корічневеть, що свідчать про прихід осені.

Особливо природа влітку перетворюється, коли після довгих спекотних днів починається дощ. Мені особливо подобається сліпий дощ, коли світить сонце і йде дощ - це дуже красиве і цікаве природне явище.
Буває влітку тільки, що світило сонце, було жарко і нічого не віщувало погану погоду. Як раптово з'явилися темні хмари, подув сильний вітер, який почав піднімати сильну пил з землі, з'явився грім з блискавкою, і через кілька хвилин пішов злива. Люди, які не встигли сховатися під накриття буквально за кілька хвилин ставали настільки мокрими, наче тільки, що вийшли з води. Через кілька хвилин після того, як почався дощ, по дорогах, тротуарах текла вода великими струмками створюючи великі калюжі в низинах. Але через годину дощ закінчився, і через розрив в хмарах з'явилося сонце. Через деякий час небо майже стало чисте, і тільки мокра земля з великими калюжами нагадувало про те, що недавно був дощ. Природа в літній сезоночень красива і різноманітна.

Я люблю літо за його красу і теплоту. Влітку все таке красиве: прекрасні квіти, різнокольорові метелики, дивовижні комахи.
Це літо я провела весело і цікаво. На початку літа я їздила в Башкирію. Купалася в озері, брала участь в іграх на сабантуї. Дуже запам'яталося відвідування Парку птахів. Там я побачила різних птахів і звірів, каталася в кареті, ходила по висячому мосту. З нетерпінням буду чекати наступного літа!

Минуле літо видалося особливо спекотним. Дощів майже не було і все три місяці канікул супроводжувало яскраве і гаряче сонце. У міській квартирі стояла задуха, але прогулянка на вулиці не приносила полегшення. Тільки у вечірні години ми з хлопцями виходили на майданчик поруч з будинком попинать м'яч або поганяти на велосипеді.

З настанням літа у багатьох людей відчувається прилив сил і бадьорості. Я б не сказав, що їх не було раніше, але в літню пору це відчувається як - то по - особливому. Влітку можна витрачати час на те, що не встигаєш в навчальні дні. Наприклад, більше спілкуватися з друзями, ганяти з хлопцями м'яч, проводити більше часу з сім'єю, їсти морозиво, купатися в річці, спати довше звичайного ...

Тепла літня пора, як завжди, радує учнів. Закінчується навчальний рік і все йдуть на довгі літні канікули. Це час я провела просто чудово, все літо я путешествовала.Весь червня я провела у бабусі і дідуся в селі. Там я купалася в озері з місцевими хлопцями і дівчатами, пробувала доїти корову, посла гусей і навіть кілька разів копали землю, допомагаючи моєї улюбленої бабусі.

Настала осінь і мені знову пора в школу, але я довго буду пам'ятати минуле літо! Цього літа мені особливо пощастило, тому що я мало сиділа вдома, а тільки колом подорожувала. Коли літні канікули тільки розпочалися, мама відправила нас з братом до бабусі Шурі, погостювати. Там я зустріла своїх старих подружок, з якими познайомилася два роки тому.

Літо - найвеселіше і яскраве пору року. Саме тоді розквітає природа, все навколо живе і радіє життю. Я теж не виняток: в цей раз я провів канікули на «відмінно»! З перших днів тепла ми допомагали бабусі садити картоплю.

Я, як і більшість школярів, просто обожнюю літо. Мене зовсім не лякає літню спеку. По-моєму, куди краще рятуватися від спеки, поїдаючи крижане морозиво, купаючись в річці або морі, ніж кутатися від холоду. Я дуже люблю бувати за містом, і літо - ідеальний час для вилазок на природу.

Початок літа вийшло дуже нудним, тому що всі мої друзі поїхали з міста, а я залишився. Мені ні з ким було гуляти і я майже не виходив з дому, а тільки сидів біля комп'ютера і дивився телевізор. Але в кінці серпня ми з мамою поїхали до Туреччини на море.

Літо для мене не було багато на пригоди і подорожі. Я залишився в місті зі своїми батьками. Поки батьки ходили на роботу, я допомагав їм по дому: мив посуд, прибирав і навіть іноді готував обід. Майже кожен день ми з моїм другом Олексієм ходили один до одного в гості, грали в комп'ютерні ігри, ходили гуляти, каталися на велосипедах і скейтбордах.

 Твір про літо для 3 класу, 9 речень

Влітку ми всією сім’єю їздили до цирку. Я не вперше була в цирку, але цього разу мені особливо там сподобалося. Перед початком вистави мені підняла настрій покупка моєї улюбленої цукрової вати. Циркова програма була дуже цікавою. У першому відділенні виступали акробати, клоуни, жонглери. А в другому — дресовані хижаки. Дивно, як це людині вдається підпорядкувати собі диких тварин? Мені особливо сподобався тигр, який стрибав з тумби на тумбу крізь обруч, закритий папером, а потім навіть крізь обруч у полум’ї. Додому ми поверталися дуже веселі, обговорюючи номери, які нам сподобалися.

 

Твір про літо 6-9 класів


Я дуже люблю літню пору. Це час канікул, і у мене багато вільного часу. Але я люблю літо не тільки за цю свободу. Літо - це чудовий час теплої погоди.
Влітку не потрібно тепло одягатися кожен раз перед тим, як виходити на вулицю. Досить взути сандалі - і вперед! Можна гуляти на свіжому повітрі цілий день і не боятися замерзнути і застудитися.
У теплу пору року взагалі відчуваєш себе вільно, тому що є багато можливостей провести вільний час. Можна лазити по деревах, грати в м'яч, кататися на роликах, на скейтборді, на велосипеді. І погода не зможе перешкодити, хіба що дощ піде. Але ж скоро земля все одно висохне!
Літо - це єдиний час року, коли можна засмагати і купатися. А я дуже люблю це робити. Тому я обожнюю літо!
Ще літо добре тим, що на вулиці пізно темніє. Можна багато часу проводити на вулиці, не те, що взимку. А літні вечори такі світлі і радісні! Багато народу гуляє на вулицях, навіть коли стемніло. Часто проводяться різні свята, концерти, ігри та гуляння під відкритим небом. Так що влітку не нудно. Але навіть і без цього, кожен літній день здається мені святом.
Влітку на деревах достигає багато смачних фруктів, і тому вони дешево коштують на ринку. Можна ними ласувати і ні в чому собі не відмовляти. Літо - щедра пора року. Природа влітку дарує людям свої плоди.

 Твір про літо для 5 класу, 14 речень

Літо — найчудовіша пора. Я завжди дуже чекаю літніх канікул. Люблю грати в футбол, купатися в річці, ходити в ліс, подорожувати. Літо — найкращий час року для всього цього.

Цього літа я багато займався спортом — грав у футбол на шкільному стадіоні майже кожен день. Влітку я не тільки гуляв, купався і засмагав. Коли йшов дощ, я читав свої улюблені книги. Одна з них — «Біле Ікло» Джека Лондона. Вона мені дуже сподобалася, і я хочу розповісти про неї. Головний герой — Біле Ікло — собака-вовк, дуже відданий і справедливий, здатний на велику й щиру прихильність. Цих рис характеру зараз дуже не вистачає багатьом людям. Я хотів би мати такого чотириногого друга, як Біле Ікло.

Ось так я провів швидкоплинні три місяці. З нетерпінням чекатиму наступного літа!

 

Твір про літо і як я провів теплий сезон Це було цікаве літо. Якщо перший місяць відпочинку нічим не відрізнявся від попередніх літніх канікул, я був в місті, то наступні два місяці виявилися для мене найбільше запам'ятовуються, я поїхав до тітки в село. Саме, з проведеними днями в селі у мене пов'язані найцікавіші події та яскраві враження мого літа. У селі час йде повільно і нерішуче, зовсім не так, як у великих містах. Здається, що пройшов цілий місяць, а насправді пройшла всього один тиждень. Зазвичай, з ранку я допомагаю тітці по городу, хоча її ранок починається раніше мого. У нас село далеко від селища і вода з крана нечувана розкіш, тому я беру два старих залізних відра і йду через три будинки до колодязя. Вода з колодязя неймовірно чиста і дуже холодна. Іноді доводиться щось зробити по дому, але як тільки з'являється перша можливість, я перемахував через паркан і біжу до друзів. У селі у мене хороші друзі. Разом ми проводимо майже весь час. У найспекотніші дні ми годинами можемо просидіти на березі річки. Купаємося, граємося та проводжаємо поглядами проходять баржі. Якось мені потрапило від моєї тітки за те, що я пропустив обід, а насправді я і не був голодний. Справа в тому, що мій друг Пашка приніс від дядька Сергія цілий пакет картоплі, і ми пекли її прямо в багатті. Яке це задоволення перекидати з однієї в іншу руку гарячу картоплю, а потім ламати і з'їдати по шматочку, очищаючи її від солоної золи. Погодьтеся, це вам не тарілка з готовим супом. Зате скільки романтики і щастя проведених, як ніби зовсім в іншому світі, літніх днів!

Твір про літо, твір-опис літа в художньому стилі

Літо – найтепліша пора року. Довгі сонячні дні змінюють короткі теплі ночі. Погода надворі найчастіше ясна, над головою розкидається безкрає синє небо. Дерева стоять пишно вбрані в яскраві зелені шати. Попід ними повсюди густо росте травиця, усіяна барвистими вогниками літніх квітів – маків, дзвоників, конюшини, пижма, ромашки, календули… А над ними порхають метелики та гудять всякі мушки.

Літо прикрашає сади й городи. Спіють соковиті вишні, за ними поспішають абрикоси та персики. Великі червоні полуниці хиляться низько до землі. Поступово «засмагають» у променях літнього сонця ще недавно зелені помідорчики. То тут, то там по арках зав’язуються огірки. Ціпкі колючі віти ожини стоять всипані солодкими темно-синіми, майже чорними ягодами. І так повсюди – буйство барв, свято плодючості, приємне відчуття тепла й затишку.

В літа чудовий дзвінкий голос – то співають високо в небі або сховані у вітах дерев птахи – маестро-соловейко, вранішній жайворонок, веселий говіркий горобець. А ближче до вечора музика літа змінюється – то вступає хор цвіркунів, що не замовкає аж до самого ранку.

І навіть дощ влітку теплий і лагідний. Під шатром низьких хмар повітря стає гарячим. Прохолодні краплі дощу змивають пил з доріг та листя, завдяки чому після воно заграє ще більш яскравим смарагдовим сяйвом.

Літо – яскраве, різнобарвне… Червень не схожий на серпень, та й липень має чим порадувати око. Високе чисте небо, тепла прозора вода річок, стиглі фрукти, насичені кольори навкруги… Немає на світі людини, яка б не любила літа!

 

Текст 1 для 3 класу, 8 речень

Я дуже люблю літо. За те, що влітку тепла погода, мальовнича природа, немає занять у школі. Є безліч цікавих розваг, які доступні саме влітку. Можна купатися в річці, озері або морі, засмагати на сонечку, вибиратися на природу. Дуже приємно на свіжому повітрі грати в рухливі ігри — такі, як бадмінтон, — смажити шашлики, запікати на багатті картоплю. Ще мені подобається проводити час у бабусі в селі. Там я допомагаю їй поратися на городі та в саду. Я завжди з нетерпінням чекаю літа!

Як я провів літо

Літо - найулюбленіший мій сезон року. Чи не тому що починаються найдовші канікули, а тому що тепло. Влітку з'являється стільки багато можливостей десь відпочити або погуляти. У улюблена пора мені дуже подобатися купатися і загоряти. Ще в теплу пору року я люблю кататися на велосипеді, грати в різні спортивні ігри: футбол, волейбол. Коли у мене був вільний час, мені захотілося в своєму особистому щоденнику написати твір про улюблене літо.

У улюблений сезон найдовші дні в році. А на півночі в літній період в такому місті, наприклад, як Пітер можна спостерігати білі ночі. Мені хочеться побувати в Пітері і насолодиться цим теплим явищем. Влітку дуже красива природа. Особливо, заходи на узбережжі теплого моря, якими можна милуватися довгий час. Дивлячись, як небо на заході сонця перетворюється з синьо-жовтого в помаранчеве і в самому в кінці в червоне, а потім, як сонце повільно ховається за горизонт.

Влітку мені подобається з батьками їздити відпочивати на море, де можна покупатися в теплій воді, позасмагати на сонці, пограти волейбол, футбол, покататися на гірках і весело провести час. Ще в літній сезон мені подобається ходити в ліс або в посадку, де все навколо зелене і милуватися красою природи. Моєму молодшому брату задали написати твір на тему літо, і я йому вирішив допомогти