«Зима — чудова пора», 8 клас

Зима — це чудова пора, яка радує багатьох своєю білизною. Дерева засинають в очікуванні весни. Вся земля закутується білим простирадлом. Це дуже гарне видовище. Багато письменників і художників описували зимову красу в своїх творах. Для половини людей зима — це час захоплення та радості, а для іншої половини — смутку й каяття. Для міських жителів зима — перш за все, час праці й роботи, а для сільських мешканців — навпаки, час відпочинку. Це не дивно, бо урожай зібрано й залишається тільки чекати весни для започаткування нових посівів. Зима не приходить одна, з нею завжди приходять холоди. Без теплого одягу та взуття — нікуди. Ця найхолодніша пора року приносить нам і радість, і смуток. Потрібно вести активний спосіб життя і не хворіти, адже вітамінів взимку доволі мало. Мороз не на користь тільки птахам. Нашим пернатим друзям дуже важко знайти тепле затишне місце, щоб перечекати морози. Також їм важко знайти їжу й витягнути її із заметів. Ще важче знайти воду, бо вона замерзла. Єдиний шанс попити птахам води взимку — знайти на річках ополонці, які залишають рибалки. Але не всі птахи страждають від зими. Багато з них відлітають на південь у теплі краї. Ще взимку улюблені всіма свята — Новий рік та Різдво. Всі діти їх чекають і не перестають вірити в новорічне диво. Не дарма вважають, що зима — чудова пора року.

«Зимові ігри», 9 клас

Зима — дуже весела пора. Здавна наш народ любить грати в веселу гру — сніжки. Це активна зимова гра, в якій потрібно кидати один в одного снігом. Вона приносить не тільки азарт, але й сприяє фізичному розвитку людини. Сніжки існують довго та проіснують ще довше. Ця гра нашого дитинства згуртувала нас і дала початок дружбі. Ще однією зимовою розвагою є санки. Всі ми в дитинстві полюбляли скочуватися на санках з великої крутої гори. Ця гра сприяє розвитку сміливості. Багато людей при слові «зима» уявляють собі сніговиків. Вони згадують, як з випаданням снігу збиралися у дворі, щоб зліпити снігову бабу. Зліпивши разом величезного сніговика, встановлювали його посеред подвір’я. Він стояв всю зиму та нагадував про добрий та веселий день, який провели разом. Сніжна зима створює ідеальні умови для зимових видів спорту. Можна тепло одягнутися та піти кататися на лижах або ковзанах. Це дуже веселе й корисне проведення часу взимку.

«Зимові розваги», 11 клас

Настала зима. Стоїть морозна погода. На вулиці холодно. Засніжені стежки прибрані сріблястою бахромою. Але дітям завжди весело, особливо, коли багато снігу. Можна падати й валятися в снігу, не боячись забруднитися. Тільки треба тепло одягнутися, щоб не замерзнути. Я надів лижний спортивний костюм, куртку, взув чоботи. На голову натягнув хутряну шапку, на шиї зав’язав вовняний шарф. Одягнув теплі рукавиці. Взяв нові санки й побіг на гору кататися. На вулиці зібралося багато дітей з нашого двору. Ми побігли на гладку засніжену гору, біля якої був слизький каток. Там ми довго каталися на санках, бігали на ковзанах. Малюки грали в сніжки. Потім всі разом зліпили сніговика. Сніг був пухким, майже мокрим, тому це було не важко. Малюки були дуже раді, що теж брали участь у цій розвазі. Як і належить, ми зробили три снігові коми та поставили їх один на одного. Коли сніговик був майже готовий, я приніс з дому старе відро, щоб надіти йому на голову. Сусідський хлопчик виніс моркву і встромив її на місце носа. Очима сніговика стали дві жарини, усміхненим ротом — маленька гнучка гілочка. Чудовий вийшов сніговик! Нітрохи не гірше, ніж в мультфільмах або на картинках. Ми з хлопцями сфотографувалися біля нього на пам’ять. Увечері знову пішов сніг. Ми заворожено дивилися, як в повітрі кружляють пухнасті сніжинки. До чого ж гарні ці тендітні творіння природи! Виявляється, все сніжинки різні, не схожі одна на одну. Але це помітно лише при уважному їх розгляданні. Вже стемніло, коли я повернувся додому. Трохи втомлений, замерзлий і голодний, але дуже задоволений. День вдався на славу. Гарні зимові розваги!

«Скоро зима, або Зима вже на порозі», 10 клас

Скоро прийде зима. Вона вже стоїть у нас на порозі. Прихід зими відчувається з кожним днем ​​все сильніше й сильніше. Адже з кожним днем ​​все прохолодніше. Небо опускається все нижче й нижче, а дерева майже зовсім розгубили листя, стоять мало не голі. Лише зелена трава ще подекуди проглядає. Птахи потягнулися на південь, часто можна побачити їхні дружні зграї. Всі чекають наближення зими. Ось-ось відчується подих зими на обличчі, та щоки колотимуть сріблясті сніжинки, що падатимуть з неба. Перший сніг тане дуже швидко, майже відразу. Але за деякий час снігу намете багато й можна буде грати в сніжки, катати дітей на санчатах. Настав час готувати теплий одяг: шапки, шарфики, рукавиці, чобітки. А ще можна вже діставати ковзани, адже незабаром можна буде на них кататися. Нехай приходить зима! Нехай блищить білий сніг, укривши все навколо м’якою, пухнастою ковдрою. Хай виє хуртовина, обіцяючи люті вітри та замети. Все це неминуче буде найближчим часом. А ми думатиме про те, як прийде Новий рік і що він з собою принесе. Почнемо готуватися до нього, заздалегідь купляти подарунки рідним та близьким. Придбаємо до свята зелену пахучу ялинку та іграшки, щоб її прикрасити. Незабаром після Нового року завітає і Масляна, порадувавши смачними млинцями. А там і до весни близенько!

«Сувора зима», 5 клас

Зими на півночі нашої країни бувають досить суворими. Про прихід красуні-зими свідчать різкі заморозки, похолодання і рясний сніг. Повітря стає морозним і колючим. Земля вкривається пухнастим білим покривалом. Дерева нещодавно були смутними й чорними. А тепер кожна гілочка на них присипана білим блискучим снігом. Це неймовірне видовище!

Чарівниця-зимаз особливим старанням прикрашає все навколо. Масштаби її перетворень вражають. Вікна в будинках розписані неповторними химерними візерунками. Куди не кинь оком — звідусіль блиск, шик і сліпуча краса. Всі околиці білі, всюди лежать глибокі замети.

Стоять міцні колючі морози. В таку погодудля прогулянок просто необхідно дуже тепло одягатися. Але як би тепло ти не був одягнений, без руху на морозному повітрі не зігрітися. Що ж, зима — сувора пора!

 

Есе з описом зими

Зима — найхолодніша пора року. В цей період вся природа начебто завмирає, спить, сховавшись під білим полотном снігу. Знаєте, таке відчуття, що час на мить зупинився. Зимовий ліс — це щось неймовірне. Він немов задумливий, мовчазний, завмерлий, але ні на мить не втрачає пильності. Якщо придивитися до нього ближче, він вже не здається таким похмурим. Крізь замерзлі дуби наполегливо пробиваються промені сонця. Морозець міцнішає, сніг іскриться ще яскравіше. Лише птахи й тварини не раді міцному морозу, адже їм все важче знайти затишні куточки, все складніше відшукати їжу. Деякі птахи відлітають на південь, а деякі тварини впадають в зимову сплячку. Взимку часом трапляються кумедні випадки. Одного разу я став свідком унікальної події. Гуляючи вздовж замерзлої річки, я побачив рибалок. Всі вони сиділи майже нерухомо, дув сильний вітер. Біля рибалок лежали свіжі, щойно спіймані щуки. І тут раптом з нізвідки з’явилася невелика ондатра. Схопивши одну з щук, вона намагалася втекти, але не могла. Вона обрала найбільшу щуку, більше її саму в два рази. З боку це виглядало дуже кумедно. Жадібність її згубила. Зима сповнена загадок і сюрпризів. Це невелика казка, що повторюється щороку. Багато дітвори з радістю її чекають. Це пов’язано з новорічними святами, зимовими іграми. Ліплення сніговика — дуже захоплива справа. Липкий сніг схожий на великий справжній пластилін, з якого можна реалізувати свої задуми. А катання на ковзанах — досить популярне заняття, яке до душі всім, як дітям, так і дорослим. Зима — це спокій, врівноваженість, політ думок. Заснула природа повертає нас у дитинство та пробуджує почуття ностальгії.

Зима — біла чарівниця

Чарівниця-зима — біла, найдивовижніша пора. В цей час всюди, куди потрапляє погляд, ввижаються химерні фігури зі снігу. У зимовому лісі всі дерева нагадують фантастичні істоти. Можна уявити собі, що усипана снігом ялинка — це зачарований білий ведмідь, невеликий сніговий кущик — чарівний заєць або їжачок. А велетенський дуб в сніжному кожусі схожий на величезного страшного дракона. Якщо прогулюватися лісом, уявляючи чарівні фігури, в темний час доби, можна навіть злякатися. Здається, ніби ти потрапив у сніговий полон казкового царства. Ось на які витівки здатна чарівниця-зима! Якщо зачепити гілку ялини, з неї так і посиплеться сніг. Дивишся вгору на ці білі фіранки й мимоволі милуєшся їх нереальним блиском. Так красиво й весело навколо! Так і підмиває перекидатися в глибоких заметах, грати в сніжки… На гілці можна побачити птахів з яскравим оперенням: синиці та снігурі з цікавістю дивляться на лижників. Вони теж здаються незвичайно гарними на тлі білосніжних дерев. А ось білочку, хоча вони й водяться в нашому лісі, помітити не просто в її сіренькій зимовій шубці. Отже, чарівниця-зима — гарна пора.

Міні-твори про зиму, 1-2-3-4 класи (початкова школа)

Короткий твір № 1 на тему «Настала зима», 1 клас

Настала зима. Дні стали коротшими, а ночі довшими. Земля вже вкрита білим снігом. Ми з друзями вийшли на вулицю і зліпили сніговика. Потім пограли в сніжки, покаталися на санках. Було дуже весело. Я люблю зиму, тому що це чарівна пора року.

Маленький твір № 2. Тема: «Красуня-зима», 1 клас

Красуня-зима вкрила всі поля пухнастою білою ковдрою! Це моя найулюбленіша пора року.

Взимку діти грають в сніжки й ліплять сніговиків. Зима з собою приносить морози, багато снігу та, звичайно, радість дітям. Справжні чари можна спостерігати взимку. Заметіль тихо лягає на луки, та навколо все стає біле-біле. Ось яка зима буває!

Невеликий текст № 3, 1 клас

Ось нарешті прийшла зима. Птахи не співають. На вулиці морози, діти грають в сніжки та ліплять сніговиків. Мені дуже подобається гуляти взимку, кататися на санках і ковзанах. Взимку є багато чудових свят, наприклад, Новий рік чи Різдво.

Сніжна зима дуже красива. Це найвеселіша пора року.

Міні-твір № 4 на тему «Що таке зима?», 2 клас

Зима — це моя улюблена пора року! Зима — це коли падають з неба й лягають на землю пухнасті й ніжні сніжинки. Це засніжені дахи будинків. Дерева стоять всі в снігу, а гілки вкриті сріблястим інеєм. Зима — це морози на вікнах.Це зліплені сніговики, які з величезною радістю ліплять діти. Я дуже люблю зиму!

5 речень про зиму № 5, 2 клас

Зима — чарівна пора року. Морозець залишає дивні візерунки на вікнах. Мені подобається, коли на вулиці вся дорога вкрита білим килимом. Коли на вулиці липкий сніг, можна зліпити сніговика й пограти в сніжки.

Взимку відзначають найкращі свята: в грудні Новий рік, а в січні — Різдво.

6 речень про зиму № 6, 2 клас

Яка зима чудова! У цю пору року весь світ вкривається білою ковдрою. Звірі змінюють свій одяг, наприклад, заєць вдягає білу шубку, а у куріпки біліє пір’я. Особливо красиво взимку в лісі. Всі дерева стоять білосніжні, у повітрі кружляють легенькі сніжинки.Природа поринула в довгий сон до самої весни.

7 речень про зиму № 7, 3 клас

Яке враження справляє на мене зима? Це пора, коли кружляють у повітрі сніжинки та лягають на землю. Це засніжені дерева й дахи будинків. Все навколо біле-біле. Зима — це ліплення сніговиків та безліч інших розваг. Це морози та чудові візерунки на вікнах. Я дуже люблю зиму!

 

Опис білої зими

Біла, холодна зима стоїть на подвір’ї. Сніжинки, що підхоплюються вітром, крутяться в безладді та незабаром розбиваються. Бліді, наче чистий аркуш паперу, люди ворушать сніг своїми чоботами. Бродячі коти й собаки відсиджуються в сирих під’їздах та підвалах. Землю захопили німі сніговики, знищувані наступного дня хуліганами. Десятки, сотні ринків наповнилися свіжозрубаними деревами. Взимку багато тварин в лісі перебувають у сплячці, тому так тихо. Решта ховається від інших, намагаючись залишатися замаскованими. М’який сніг лежить на верхніх гілках дерев лісу. Потоки вітру не пробиваються крізь хащі, тому в серцевині лісу так безвітряно. Рідко хто взимку ходить в ліс — грибів немає, темніє рано. Середина зими — найлютіша її пора. В цю пору без рукавичок ходити не варто, це загрожує онімінням рук. Безліч червонощоких людей ходять по місту ще й з червоними носами. Лютують нежить і кашель. Щоб не було заметів, турботливі трактористи всюди розкидають прозорі камінчики — ці камінчики не дають снігу свободу. Вони стримують його своєю природою. На деяких материках, таких як Африка, снігу взимку немає. Однак це не означає, що Нового року там теж немає. Як на мене, біла зима — найгарніша пора року. Хоча вона і приносить деякі незручності.

Опис зимового дня

Нарешті прийшла довгоочікувана зима. Вона вкрила собою місто й одягла все в сніг та лід. Все застигло. Тихо. Природа спить міцним сном. Найбільше в зимі мене дивує та радує білий сніг. Сніг! Неймовірно чистий, білий-білий або з ледь помітною синню. Дітвора радіє, коли його багато, такого пухнастого, скрипучого, м’якого та колючого! І зрозуміло, чому радіє, адже можна ліпити снігову бабу, кататися на санках, лижах і ковзанах! Зимовий погожий день — ожила казка, що повертає нас у дитинство. Навколо стоять зачаровані дерева, вкриті сріблястим інеєм. Дороги заметені білою пухнастою ковдрою. Сніг усюди: на дахах, лавочках, автомобілях. Він іскриться та виблискує під холодними променями зимового сонця. Небо ясне, синє. Дме легкий вітерець. В такий чудовий день неможливо всидіти вдома. Хочеться взяти санки, вибігти на вулицю і скотитися з гірки. Полози розсікають сніг, на щоки, обпалюючи, летить сніговий пил, від швидкості захоплює дух. Як гарно! І ось знову піднімаєшся на гору, щоб повторити це відчуття миттєвої радості від катання. Сонце сліпить очі, змушує іскритися все навколо, що ще більше піднімає настрій. Граки, розсівшись на гілках, з подивом спостерігають за нами. Злітаючи з дерев, вони обсипають з гілок сніговий дощ. Неподалік від нашої крижаної гірки ростуть липи та кущі шипшини. Вкриті хутряними шапками, як і інші рослини, вони затихли до весни. Зима — дивовижна пора року. Вона холодна, але при цьому весела. Зима добра, адже приносить дітворі снігові розваги, та, разом з тим, зла, адже насилає на нас люті вітри й хуртовини.

Опис приходу зими

Нарешті прийшла Зима-красуня, біла чарівниця. Стоять морози, й випав довгоочікуваний перший сніг. Як стало красиво навколо! Побіліли околиці, та природа перетворилася на чудову казку. Всі дерева вкрилися щільним шаром пухнастого снігу. Їх тонкі гілочки блищать на сонці й радують око, як ніби вони зроблені з дорогого кришталю. Маленькі витончені ялинки стоять вкриті сріблястим інеєм, красуючись новим гарним вбранням. Великі сосни одягнені в довгі діамантові сукні. Всі дерева виглядають ошатно й тихо радіють змінам, які з ними відбулися. З першого погляду зрозуміло, що перший сніг приніс з собою свято. Блищить під льодом замерзла річка, ваблячи дітвору оновити ковзани. А сніжинки-пустунки, виблискуючи новими шубками, затіяли свою чарівну гру. Лукаво заглядаючи в обличчя дітей, вони припорошують їх носи й щічки білим сріблом. Що може бути веселіше зимових розваг! Здóрово кататися на ковзанах, ходити на лижах, грати в сніжки та ліпити сніговика. Як добре, що випав сніг! А коли настане ніч, урочисто й спокійно вийде місяць, обсипаючи все золотистим світлом. Його примарне сяйво змушує мерехтіти дорогоцінним намистом кришталеві бурульки, що з’явилися днем ​​на сонечку. Дивлячись на невимовну красу навколо, мимоволі милуєшся цим чудовим пейзажем. На душі стає легко й радісно, ніби давня дитяча мрія втілилася в реальність. І все це диво відбувається завдяки їй, Зимі-чарівниці.

Твір про зиму

Зима – чудова пора року! Вона приходить і дбайливо вкриває природу чистим білим снігом, сковує озера і річки льодом, сильними морозами охолоджує повітря. З кожним днем зима все більше і більше додається снігом, ночі стають довгими і морозними.
Природа взимку одягнена в білу шубу, наряди на деревах білі, пишні і красиві. Сніг – це чарівне явище. Коли він вкриває всю землю своїми ніжними білими простирадлами, земля перетворюється в красивий білосніжний краєвид. Зиму можна представляти як казкову красуню, яка може керувати вітрами і хурделицею, несучи за собою снігові бурі.

 

З-за обрію сходить сонце. А взимку, чим яскравіше світить сонце, тим холодніше стає день. Коли промені сонця падають на сніг, він стає сліпучо яскравим. Все навколо білим-біло і вкрите пухнастим снігом. Птахи прилітають поклевывать ягідки горобини і біля дерев залишають багато пташиних слідів. Зимовий день дуже короткий, сутінки наступають швидко і непомітно.
Своїм приходом зима змушує нас радіти і чекати новорічних та різдвяних свят. Люди починають готуватися до Нового року і несуть додому ялинки. Наряджати ялинку доставляє всім величезне задоволення. На неї вішають різноманітні іграшки, кулі, гірлянди і лампочки, квартиру прикрашають дощиком і ліхтариками. У будинках створюється радісна святкова атмосфера і всі з нетерпінням чекають Нового року і подарунків.
Самий зимовий місяць — це Січень. Цей місяць в народному календарі повний святкових подій. Різдво – найсвітліше свято, весь день він супроводжується передзвоном дзвонів і приємними привітаннями.
За всю зиму січневе сонце яскраве і сильне, хоча попереду ще чекають холодні заметілі і хуртовини. У січні поступово і непомітно дні починають зростати, сонце піднімається вище, ніж у грудні. У період сильних морозів сонце світить сліпуче яскраво, але при цьому абсолютно не гріє. В кінці січня зазвичай б'ють холодні хрещенські морози, небо стає безхмарним, вітер вщухає, а морози стають сухими і пронизливими. Крижаний повітря стає чистим і вночі можна побачити на небі розсип зірок.
Деякі художники бачили смуток і зневіру в цьому пори року, інші ж замальовували зиму як прекрасну незабутню білу казку. Крізь білі і сірі кольори зими можна побачити багато цікавого і незабутнього. Якщо на рукавичку зачерпнути снігу із замету і придивитися до нього, то можна побачити будову сніжинок. Кожна з них має свою форму і розмір, кажуть, що не існує двох однакових сніжинок. Коли на них дивишся, то розумієш, що ці маленькі сніжинки – ціле твір мистецтва сніжної зими.
Зима – найкраща пора року.

 

 

Художній опис зими

Прийшла зима. Ударив морозець. Замерзла річка, вкрившись товстим шаром льоду. Випав пухнастий сніжок. У променях полуденного сонця він виблискує та сліпить очі. Всюди, куди не глянь, все біле. Це м’яке снігове покривало дбайливо постелила зима. І не видно йому ані кінця, ані краю. Воно блищить та іскриться, немов усипане безліччю дрібного дорогоцінного каміння. Краса навкруги невимовна! Очей не відірвати, все дивишся та радієш. Дійсно, зима — казкова пора року.

Гілки дерев, схожі на лапи велетнів, поникли під вагою снігового покриву. Кущики присипані повністю, перетворившись на замети. Їхні обриси нагадують химерних фантастичних істот. Дивне творіння природи!Ніщо не може зрівнятися з красоюзимового сніжного пейзажу! Морозне повітря пахне свіжістю та надзвичайно бадьорить.

Зимонько-зима, дякуємо, що прийшла! Ти зачарувала світ і перетворила його на казку!

 

Чарівна зима

Зима — чудова пора року, коли ліс схожий на казковий. Я люблю там кататися на лижах після снігопаду. Навколо так гарно, що це важко висловити! Всі дерева вкриті снігом, немов білим пухнастим хутром. І сніжна пил виблискує на сонці так, що навіть боляче очам. Сотні блискіток іскряться і на землі, і на деревах. Ліс робиться не схожий на себе: здається, ніби він ховається від людських очей. Зиму по праву звуть чарівницею, адже вона робить все, що нас оточує, чарівним і дивним. Після прогулянки засніженим лісом завжди відчуваєш себе легко й радісно. І так хочеться цей піднесений настрій від споглядання зимової природи зберегти надовго… На мою думку, чарівна зима — найпрекрасніша пора. Вона мені подобається тому, що я дуже люблю веселі зимові розваги. А ще взимку відзначається моє улюблене свято — Новий рік!